środa, 17 czerwca 2015

Szakszuka. BLW


Szakszuka oznacza dosłownie wielki bałagan. Można dusić na patelni wszystko, a można same pomidory. Ale żeby szkaszuka szakszuką była, trzeba pomiędzy warzywa wbić sadzone jajka. 

Składniki na 3 porcje:
3 jajka zerówki
1 i pół malinowego pomidora, bez skóry, w grubą kostkę
pół cukinii
1 młoda cebula
1 łyżka oliwy
sporo natki pietruszki i świeżej bazylii
Na rozgrzanej oliwie zeszklić cebulę, dodać cukinię, zeszklić i na końcu pomidory. Odparować płyn. Zrobić, w trzech miejscach, wgłębienie i wbić jajka. Przykryć i piec, aż się zetnie białko. Kacprowi smażyłam chwilę dłużej i ścięłam też żółtko.
Podać z chrupiącą grzanką.


1 komentarz:

dziękuję za odwiedziny :)