piątek, 5 czerwca 2015

Pomarańczowy filet z kurczaka, z faszerowanymi ziemniakami i koperkowym sosem

Składniki:
2 filety z kurczaka
marynata:
skórka starta z pomarańczy
1 łyżeczka pomarańczowej lub miodowej musztardy
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżka octu ryżowego
sok z połówki pomarańczy
Mięso nacinam w poprzek. Smaruję marynatą i chowam, na pół dnia, do lodówki. Obsmażam na złoto z każdej strony, na łyżce oliwy. Przekładam na folię aluminiową, szczelnie zawijam i piekę 25 minut w 200 stopniach. Wyjmuję, czekam 5 minut, odwijam i kroję w cienkie plastry. Pierś jest soczysta i aromatyczna. Taka jak lubię. Koniec.
Sos koperkowy.
1 czubata łyżka jogurtu greckiego
1 łyżka majonezu
płaska łyżeczka musztardy Dijon
kilka kropel winnego octu
spora garść posiekanego kopru
1 łyżka miodu
szczypta soli
Wszystko wymieszać. Koniec.
Podałam z pieczonymi ziemniakami, faszerowanymi sobą i pistacjami


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

dziękuję za odwiedziny :)