wtorek, 22 grudnia 2015

Roladki panierowane w mące z ciecierzycy na szałwiowej soczewicy w pomidorach. BLW

Składniki:
1 szklanka soczewicy zielonej
2 szklanki wody
1 cebula, w kostkę
1 szklanka passaty
10 liści szałwii
2 filety z kurczaka
100 g serka ricotta
kilkanaście liści szpinaku
2 ząbki czosnku, przeciśnięte
płatki drożdżowe (lub parmezan)
szczypta gałki muszkatołowej
mąka z ciecierzycy do obtaczania
sól (pominąć dla dzieci)
Soczewicę zalać wodą, delikatnie posolić i gotować, aż wchłonie prawie cały płyn (powinna być jeszcze trochę twardawa). Na patelni zeszklić cebulę wraz z pokrojoną szałwią. Przełożyć soczewicę z płynem i dusić dalej. Po chwili dodać passatę, doprawić świeżo mielonym pieprzem, solą i kuminem.
Ze szpinaku usunąć twarde łodyżki i wrzucić na dwie minuty do wrzątku. W trakcie gotowania soczewicy przygotować roladki. Mięso oczyścić z błon, przekroić wzdłuż każdego fileta, oprószyć pieprzem i włożyć do foliowej torebki. Rozbić. Na każdym filecie rozsmarować doprawioną czosnkiem, gałką i solą ricottę. Na niej blanszowany szpinak i po łyżeczce płatków drożdżowych. Zwinąć roladki, każdą obtoczyć w mące z ciecierzycy i smażyć na rozgrzanej oliwie, z każdej strony, aż zacznie się rumienić. Podać na pomidorowej soczewicy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

dziękuję za odwiedziny :)