czwartek, 14 stycznia 2016

Pesto z gotowanego jarmużu

Najlepsze do makaronów, ale można nim posmarować kanapkę i zjeść z gotowanym jajkiem, można go użyć do pizzy, można nim podkręcić smak sosów do sałat. Można też wyjadać łyżką, jak Kasia Ż. ;)

Składniki:
1 szklanka uprażonych ziaren słonecznika
kilka garści ugotowanego jarmużu

2 ząbki czosnku
sól morska, w kryształkach (dla dzieci zastąpić płatkami drożdżowymi)
pieprz młotkowany
olej słonecznikowy, używam tłoczonego na zimno ze Świecia
parmezan (grana padano), przed jedzeniem
Jarmuż umyć, przełożyć do dużego garnka, zalać zimną wodą, dodać czubatą łyżeczką soli(dla dzieci bez) i dwie czubate łyżki erytrolu lub cukru (wtedy nie zmieni koloru). Gotować około 20 minut. Odsączyć na sicie. 
W blenderze zmiksować najpierw słonecznik, dodać dobrze odciśnięty jarmuż, czosnek, sól, pieprz i dużo oliwy. Ponownie zmiksować.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

dziękuję za odwiedziny :)