piątek, 22 stycznia 2016

Pieczona brukselka i pietruszka, z serem gorgonzola

Brukselka ma więcej przeciwników niż zwolenników. Sama też mam z nią problem. Z bułką tartą i masłem jest nie do zaakceptowania. W połączeniu z innymi warzywami psuje mi smak tych drugich, puree z parmezanem i gałką jest zjadliwe, ale nie zachwyca. Może powinnam odpuścić, bo brukselka pozostanie brukselką, ale kiedy leży taka biedna, zapomniana przez większość kupujących, daję jej jeszcze jedną szansę. I co? Okazuje się, że odnalazła się doskonale w towarzystwie pietruszki, okraszona smakiem kopru włoskiego, rozmarynu i czosnku. Pleśniowa, kremowa gorgonzola oddała jej swoją ostrą nutę i tym sposobem stworzyłam danie kompletne. 
Składniki:
2 szklanki brukselki, obranej
3 pietruszki, obrane i pokrojone w cienkie plastry, skośnie
1 łyżeczka nasion kopru włoskiego
1 łyżka oleju ryżowego
1 łyżka miodu eukaliptusowego
2 łyżki soku z cytryny
sól morska
świeżo mielony pieprz
2 gałązki świeżego rozmarynu
w trakcie pieczenia: czosnek, płatki zimnego masła
do podania: 80 g sera gorgonzola i/lub wędzony łosoś, siekane pistacje
Wymieszać olej, miód, igiełki rozmarynu, sok z cytryny, nasiona, sól i pieprz. Dodać warzywa i dokładnie połączyć z sosem. Wstawić do rozgrzanego piekarnika (200 stopni), w naczyniu do zapiekania, na 30 minut. Po tym czasie wyjać dodać plasterki czosnku i płatki masła. Wymieszac i piec dalej przez 10 minut. Powinny być zrumienione. Gorące warzywa podać w głębszej miseczce i od razu posypać pokruszonym serem, który powinien się roztopić. Dodatkowo mozna podac plaster wędzonego łososia i obowiązkowo posypac siekanymi pistacjami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

dziękuję za odwiedziny :)