Składniki:
3/4 cukinii, grillowanej w plastrach
spora garść duszonego, z czosnkiem, jarmużu
pół puszki czerwonej fasoli
awokado
pół szklanki ugotowanej komosy (może być czerwony ryż, na sypko)
pół główki sałaty lodowej
sporo szczypioru lub czerwonej cebuli, w kostkę
natka pietruszki
na wierzch:
grillowany indyk lub ser bałkański
sos:
olej lniany, 1/3 szklanki
musztarda miodowa
sok z cytryny
1 ząbek czosnku
świeżo starty imbir
sól
awokado
pół szklanki ugotowanej komosy (może być czerwony ryż, na sypko)
pół główki sałaty lodowej
sporo szczypioru lub czerwonej cebuli, w kostkę
natka pietruszki
na wierzch:
grillowany indyk lub ser bałkański
sos:
olej lniany, 1/3 szklanki
musztarda miodowa
sok z cytryny
1 ząbek czosnku
świeżo starty imbir
sól
Jarmuż uparować 20 minut lub ugotować w słodkiej wodzie, lekko osolonej. Na grillowej patelni rozgrzać łyżkę oliwy, wycisnąć ząbek czosnku i smażyć kilka sekund, dodać dokładnie odciśniety jarmuż, można lekko posolić. Dusić kilka minut. Zdjąć z patelni, ostudzić. Na tej samej patelni grillować krążki cukinii, posmarowanej oliwą i posolonej (dla dzieci bez soli), aż zacznie zmieniać kolor. Zdjać, ostudzić, każdy przeciąć na cztery części. Fasolę przełożyć na sitko i opłukać wodą, odsączyć. Komosę ugotować w podwójnej ilości wody. Odsączyć, ostudzić i wymieszać z warzywami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
dziękuję za odwiedziny :)