piątek, 22 stycznia 2016

Tażin z czerwonego ryżu, koguta i warzyw korzennych. BLW

Kolory na zdjęciu przywołują raczej późną jesień niż zimę, ale to właśnie zimą najchętniej sięgamy po korzeniowe warzywa i dania jednogarnkowe. Wkładamy tażin do piekarnika, dziecko pod pachę i możemy cieszyć się zabawą na puszystym, białym śniegu. Jest smacznie, w miarę szybko, rozgrzany piekarnik oddaje ciepło i aromaty, które dodatkowo rozbudzają apetyt po powrocie ze snieżnych wojaży. Wszystkie potrzeby zaspokojone, głód i ruch na świeżym powietrzu, obydwie na zdrowie :)
Składniki:
1 szklanka czerwonego, pełnoziarnistego ryżu
1 szklanka startej marchewki
1 szklanka startego selera
pół szklanki namoczonych we wrzątku rodzynek
1 zabek czosnku
łyżeczka świeżo startego imbiru
1 szklanka bulionu z koguta
przyprawy: kumin, kurkuma, czerwona papryka, pieprz cayenne
4 porcje koguta
4 łyżki jogurtu naturalnego
świeżo mielony pieprz
1 łyżeczka startej skórki cytrynowej
1 przeciśniety czosnek
2 rozgniecone ziela angielskie
Koguta umyć, osuszyć i podzielić na porcje. Przygotować marynatę jogurtową i wymieszać z porcjami drobiu. Odstawić na minimum dwie godziny.
Ryż ugotować w dwóch szklankach wody, około dwadzieścia minut. Odsączyć, wymieszać z warzywami, rodzynkami i przyprawami. Gotowym wyłożyć dno naczynia do zapiekania (u mnie tażin), na ryżu ułożyć kawałki koguta w marynacie. Wlać szklankę bulionu, przykryć i piec około dwie godziny w 200 stopniach. Podać obficie posypany natką pietruszki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

dziękuję za odwiedziny :)