piątek, 22 stycznia 2016

Klasyczna owsianka z karmelizowanym bananem, kiwi i pestkami garantu. BLW

Wiktor wyjechał na ferie to mogę poeksperymentować z owsiankami. Nie mogę go przekonać do dobrodziejstwa płatków owsianych, w śniadaniowej, ciepłej odsłonie. Dosypuję je do deserów z jogurtu naturalnego, piekę na nich spody do ciast czy serników, wymyślam zdrowe ciasteczka, zapiekam z owocami, robię z nich kruszonki do crumble. Każdą z wymienionych się zajada i nie zastanawia nad słusznością płatków w przepisie. W przypadku owsianki "odrzuca" go konsystencja. Twierdzi, że jest "glutowata", że to jedzenie dla niemowlaków, że ze wszystkich owsianek na świecie wybiera bekon z jajkami ;) To nie do końca prawda, bo zdażyło się, że zjadł kokosową, w całości, bez słowa. Może to kwestia wilczego głodu, a może uprzejmości. Zamiast zgadywać, odpuszczę. Mam w zanadrzu tyle pozycji śniadaniowych, że nie będę go zmuszać do tej, którą akurat mi najłatwiej i najszybciej przygotować.
Składniki:
1 szklanka płatków owsianych, bezglutenowych
2 szklanki mleka owsianego (może być inne)
1 łyżka wiórków kokosowych
1 banan
1 kiwi
granat, połówka
Płatki zalać mlekiem, dodać wiórki i gotować aż wchłoną płyn i staną się kleiste. Zmiksować nerkowce z żurawiną. Do małego rondelka wsypać 2 łyżeczki erytrolu, rozgrzać, a kiedy zamieni się w płyn dodać plastry banana. Karmelizować do uzsykania złotego koloru (około minutę). Owsiankę przełożyć do miseczek, posypać zmieloną mieszanką i ułożyć owoce.

2 komentarze:

dziękuję za odwiedziny :)