wtorek, 25 sierpnia 2015

Jogurtowe placuszki z borówkami. BLW


Nowa odsłona placuszków z truskawkami. Osobiście wolę je na zimno, bo nie przepadam za ciepłymi borówkami, ale to przecież śniadanie Chłopaków, to co ja tam wiem ;)

Składniki na około 20 sztuk (1 łyżka = 1 porcja)
250 g jogurtu naturalnego typ grecki
160 g maki pszennej typ 450
2 duże jajka
2 łyżki oleju słonecznikowego
2 łyżki syropu klonowego
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
3/4 szklanki borówek
Jajka rozbić, dodać jogurt i pozostałe składniki. Wymieszać rózgą. Na końcu dodać borówki. Rozgrzać masło klarowane lub olej kokosowy i nakładać łyżką zgrabne placuszki. Smażyć z jednej strony około 2 minuty. Przewracać, kiedy zaczną pękać borówki.

6 komentarzy:

  1. A jaka posypka? Bo nie widzę w składnikach, a przecież nie cukier.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dla dzieci bez lub zmielone wiórki kokosowe, tutaj puder trzcinowy, ale dla nastolatka i dla oka ;)

      Usuń
  2. Wyszły przepyszne! Dziękuję za przepis. Dokładnie o takich marzyłam :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Moge uzyc zwyklego jogurtu?

    OdpowiedzUsuń
  4. Moge uzyc zwyklego jogurtu?

    OdpowiedzUsuń

dziękuję za odwiedziny :)