wtorek, 25 sierpnia 2015

Indycze golonki w młodej kapuście, z rodzynkami i korzennym selerem. BLW

Ten kto wybiera tradycyjną golonkę z kiszoną kapustą, może już dalej nie czytać. To nie jest przepis dla amatorów wieprzowiny. To przepis dla tych, którzy nie boją się połączenia tak odległych kuchni jak polska i marokańska. Słodka, młoda kapusta, słodkie rodzynki sułtanki, korzenny seler i ostry por, w towarzystwie mięciutkiego mięsa z indyka zaskoczą wszystkich zwolenników tradycji. Mój mały smakosz pochłonął porcję godną bawarskiego króla :)

Składniki:
4 golonki z indyka
pół główki młodej kapusty, poszatkowana
1 średni seler, w słupki
1 cebula, w grubą kostkę
1 por, biała część, w paseczki
2 czubate łyżki rodzynek sułtanek
1 szklanka bulionu lub wody (dorośli mogą użyć białego, pół słodkiego wina, na przykład Rieslinga)
1 łyżeczka słodkiej papryki
pół łyżeczki pieprzu cayenne
pół łyżeczki pieprzu syczuańskiego
2 łyżki sosu sojowego Tamari
1 łyżka oliwy
W dużym, żeliwnym garnku rozgrzać oliwę. Ułożyć golonki i przykryć wymieszaną, z przyprawami i rodzynkami, warstwą warzyw. Wlać szklankę bulionu lub wody, przykryć i dusić około 2 godzin. Podać z ugotowaną na sypko kaszą jęczmienną.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

dziękuję za odwiedziny :)