wtorek, 4 sierpnia 2015

Miętowa sałatka z czarnej soczewicy, bobu i cukrowego groszku. BLW

Ja lubię, On lubi, Oni też lubią. Wy pewnie też wolicie sałatkę w takie dni jak ten. Kilkanaście minut, jeden palnik w użyciu, piekarnik w odstawce i lekki, świeży, chrupiący obiad na talerzu. Chrupiący, bo groszek cukrowy nie może być inny, lekki, bo wszystkie składniki mają niski indeks glikemiczny, świeży, bo mięta i pomarańcza już się o to postarały. Zwieńczenie jajkiem w koszulce czy smażoną mozzarellą to moja kulinarna fanaberia, ale nikomu na talerzu nie została, ta fanaberia  
Składniki na 4 porcje:
1 szklanka czarnej soczewicy (beluga)
2 szklanki wody
1 łyżeczka sosu sojowego Tamari
skórka otarta z pomarańczy
2 szklanki ugotowanego bobu
1 opakowanie cukrowego groszku
Groszek obrać z łyka i zanurzyć w lodowatej wodzie. Soczewicę zalać wodą i gotować około 20 minut (będzie al dente). Jeśli została woda odlać, dodać skórkę pomarańczową, łyżeczkę sosu sojowego, łyżkę dressingu, wymieszać i przykryć. 
Bób zalać zimną wodą. Gotować trzy minuty. Odcedzić, przelać zimną wodą, obrać. Wymieszać z łyżką dressingu, przykryć, odstawić. 
Groszek odcedzić i każdy pokroić na trzy skośne paski. Połączyć soczewicę, bób, groszek i wymieszać z pozostałym sosem.
Dressing:
1 łyżeczka miodowej musztardy
1 łyżka octu jabłkowego
2 łyżki soku z pomarańczy
2 łyżki posiekanej mięty ogrodowej
świeżo mielony pieprz
1 łyżka sosu sojowego Tamari
olej słonecznikowy
Musztardę wymieszać z miętą, sosem sojowym, sokiem i octem. Dolewać stopniowo olej, aż uzyskamy konsystencję sosu. Doprawić świeżo mielonym pieprzem
Chutney:
łyżka czerwonych porzeczek
2 łyżki malin
2 łyżki syropu klonowego
1 łyżka octu jabłkowego
pół łyżeczki pieprzu syczuańskiego
Owoce włożyć do garnuszka z grubym dnem. Zagotować i odparować połowę wody. Doprawić syropem, octem i pieprzem. 
Dodatkowo:
plastry mozzarelli
do panierowania: 2 czubate łyżki bułki tartej ze zmielonym, złotym lnem, 1 jajko
oliwa do smażenia
Dla dziecka ugotować jajko w koszulce i podać z porzeczkowym chutneyem. 
Dla dorosłych plastry mozzarelli obtaczać w jajku, później w bułce, znowu w jajku i jeszcze raz w bułce. Smażyć na rozgrzanej oliwie z obydwu stron, aż zacznie się rozpuszczać. Podać polaną chutneyem.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

dziękuję za odwiedziny :)