środa, 8 lipca 2015

Bliny z musem czekoladowym, z awokado. BLW

Ukochane bliny to te wytrawne, z kwaśną śmietaną i kawiorem. W słodkiej wersji też są ukochane, bo zamienia się tylko sól z syropem. Ale ten mus! To dopiero odkrycie! Wystarczy pulsacyjnie zmiksować składniki, dobrze schłodzić i nie potrzebne są bliny, można go wyżerać łyżeczką 
Składniki na 20 placuszków:
5 g świeżych drożdży
100 g mąki pszennej
200 ml letniego mleka
1 łyżeczka syropu klonowego
Drożdże rozpuścić w mleku. Dodać przesianą mąkę i odstawić na minimum 30 minut. Ciasto, po tym czasie, powinno być puszyste i trochę bąbelkowe.
Smażyć placuszki na suchej patelni lub delikatnie posmarowanej olejem kokosowym.
Mus:
1 dojrzałe awokado
1 czubata łyżka karobu/kakao
3 łyżki syropu klonowego
kilka listków mięty
szczypta pieprzu cayenne
Wszystkie składniki zmiksować. Schłodzić. Smarować placuszki i składać jak kanapkę. Można dodać ulubione owoce.

1 komentarz:

  1. Te placuszki bardzo fajne, przypominają mi placki mojej babci. Chętnie sobie przypomnę jak smakowały. ;-) CZekoladowy krem z awokado też zawsze daje radę. ;-) Co do awokado, to mam fajny trik, jak rozpoznać - kiedy kupujemy awokado - czy jest dobre i dojrzale, ale nie przejrzałe: Zdrap lub wyrwij ogonek owoca. Jeśli miejsce pod ogonkiem jest jasne, owoc jest świeży. Ciemny kolor oznacza, że awokado jest przejrzałe. ;-) Polecam poprubować. ;-) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń

dziękuję za odwiedziny :)