poniedziałek, 27 lipca 2015

Stir fry z indykiem i kulkami ryżowymi. BLW


Leniwa niedziela. Od rana, w kuchni zwyciężał minimalizm, ale bronił się smakiem. Najpierw kopytka z polenty z cynamonem pobudziły śpiochów, później zapachy z woka rozeszły się aromatem po osiedlu i przygoniły ptaki. Zleciały się gołębie, kawka i jakiś malutki, którego nie rozpoznałam. O owadach nie wspomnę. Osy na stałe zagościły w kuchni. Bez bzyków nad głową, czułabym się zaniedbywana ;) Obiadem jednak pogardziły, choć były w nim ich ulubione śliwki. Za to nie pogardził nim najmłodszy w rodzinie, Wy też spróbujcie. Szybki, aromatyczny, bez glutenu. 

Składniki:
Indyk:
3 sznycle
1 łyżka sosu sojowego Tamari (nie polecam tanich, fermentowanych alkoholem)
pół łyżeczki kuminu
panierka:
1 jajko
1 łyżka mleka
100 g płatków z brązowego ryżu
Warzywa:
opakowanie kiełek stir fry
2 ogórki gruntowe, bez skóry, w słupki
1/3 średniej cukinii, w słupki
1 młoda dymka, duża, w piórka
1 mała kalarepa, w słupki
5 śliwek węgierek, w paski
płaska łyżeczka płatków papryki, słodkiej
1 łyżka syropu klonowego
1 łyżka octu ryżowego
1 łyżka sosu sojowego Tamari
1 łyżka sosu rybnego
Kulki ryżowe:
1 szklanka ryżu długoziarnistego
2 szklanki wody
1 łyżka sosu sojowego Tamari
łyżeczka skórki cytrynowej
Sznycle lekko rozbić dłonią. Sos wymieszać z kuminem i natrzeć nim mięso. Odstawić na minimum dwie godziny. Ryż (nie płukać) zalać zimną wodą i gotować na wolnym ogniu, aż wchłonie cały płyn. Przykryć i odstawić na kilkanaście minut. Dodać sos, skórkę i rozpulchnić widelcem. Ostudzony lepić w kulki i odkładać na deskę. Warzywa wymieszać w jednej misce z sosami i suszoną papryką. W woku rozgrzać łyżkę oliwy. Wrzucić warzywa i smażyć na bardzo dużym ogniu pięć minut. Dodać kulki ryżowe, delikatnie połączyć i przełożyć na talerz. Chwilę wcześniej przygotować sznycle. W miseczce rozbić jajko z mlekiem, w drugiej wsypać rozgniecione płatki. Panierować kotlety i smażyć na rozgrzanym oleju kokosowym lub oliwie (dziecku można upiec w piekarniku, po 5 minut z każdej strony pod górną grzałką). Lekko przestudzić i pokroić w paski. Podać na warzywach i kulkach ryżowych.

1 komentarz:

dziękuję za odwiedziny :)