wtorek, 7 lipca 2015

Wytrawne clafoutis z młodymi ziemniakami. BLW

Dzisiaj obiad z tego, co zostało Chłopakom, po weekendzie. Bo zrobiłam dwa podejścia do zakupów i obydwa przerwał deszcz. Tak, uciekłam przed letnim, ciepłym deszczykiem, mimo, że było 38 stopni! Tak, wolałam zjeść kombinowany obiad, niż dać się zlać "kwaśnym strumieniem" 

Składniki:
10 młodych ziemniaków, ugotowanych w mundurkach

2 kiełbaski, domowej roboty lub ze sprawdzonego źródła
1 młoda cebula, w kostkę
dużo szałwii
pół kostki białego sera (najlepszy wędzony twaróg)
masa jajeczna:
3 jajka
2 łyżki jogurtu naturalnego lub kwaśnej śmietany
1 łyżka mąki pszennej, pełnoziarnistej
garść świeżych listków majeranku
(dorośli doprawiają solą)
świeżo mielony pieprz
Kiełbaski smażymy razem z szałwią i cebulą. Na dnie naczynia do tarty (wysmarowanego masłem) układamy połówki ziemniaków, obranych ze skórki. Posypujemy skwarkami z kiełbasy i cebuli. Zalewamy masą, posypujemy serem i pieczemy 35 minut w 180 stopniach. Podajemy z sałatą i listkami rzodkiewki.

1 komentarz:

  1. Wygląda zachęcająco! Muszę wypróbować ten przepis :) www.starap-anna.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń

dziękuję za odwiedziny :)