czwartek, 6 lutego 2014

Burger cielęcy. W pszennej bułce i na razowej grzance.

Spokój. 
Promienie słońca wyznaczają kierunek spaceru. Odpoczywam, zaciągam świeżym powietrzem, czuję się bezpiecznie. 
Towarzystwo. 
Wysportowane, młode, chętne do wędrówek, służy mi nie tylko za podporę, ale źródło inspirującej konwersacji. 
Nastolatek. 
Zjawisko, które staram się zrozumieć przez pryzmat własnych doświadczeń i nic nie pasuje. Obserwuję, słucham, dyskutuję, sprzeczam, żyję, razem czasem obok, uważnie. Wierzę, że nic co ważne, dla niego, mi nie umknie. 
Mijamy innych spacerowiczów, milczących, jakby przegadali już wszystkie kwestie. Czy to możliwe, że kwestie się wyczerpują?
Kończymy spacer, rozmowę. Przenosimy na bezpieczny grunt. On by zjadł, ja to robię. Porozumienie w pełni, bez sprzeciwu. To jedyny czas, kiedy wyprzedzam jego wyobraźnię, zaskakuję. 
Hamburger to życzenie. Nicniemówienie to spełnienie.

Sos:
2 łyżki majonezu
1 łyżka jogurtu
1 łyżeczka musztardy angielskiej
pół łyżeczki soli i cukru
łyżka octu winnego
ząbek czosnku
natka pietruszki
Burger:
500 g mielonej cielęciny lub wołowiny
płaska łyżeczka soli morskiej
płaska łyżeczka kuminu
łyżka posiekanych kaparów
cebula, w kostkę, duszona na oliwie
dwie łyżki posiekanej natki pietruszki
łyżeczka musztardy Dijon
2 łyżki oliwy z oliwek
Dodatkowo:
bułki
kromki chleba razowego na zakwasie
300 g pieczarek
łyżka klarowanego masła
czerwona cebula
sałata
starty ser wędzony, użyłam rolady ustrzyckiej
Przygotowanie.
Mięso uformować w kulki wielkości cytryny i odstawić na czas przygotowania pozostałych składników. Pieczarki pokroić w cieniutkie plasterki i podsmażyć na łyżce masła klarowanego, aż będą złote (ja smażę w wysokiej temperaturze, żeby szybko odparowała woda i nie były gumiaste). Ząbek czosnku rozetrzeć z solą, dodać pozostałe składniki sosu i dokładnie wymieszać. Schłodzić. Przekrojone strony bułki posypać startym serem i piec w piekarniku, aż się zrumienią. Kulki mięsa rozgnieść dłonią na grillowej patelni i smażyć JEDNĄ MINUTĘ z każdej strony. 
Podanie.
Na upieczonej bułce/razowej kromce ułożyć burgera, na nim pieczarki, sałatę, cebulę, sos, znowu burgera, pieczarki i przykryć drugą połówką bułki. 

2 komentarze:

dziękuję za odwiedziny :)