piątek, 21 lutego 2014

Conchiglioni z łososiem, szpinakiem i mlekiem kokosowym

Stary sos w nowej odsłonie. Dodatek mleka kokosowego sprawia, że nie możesz przestać jeść. 
Skladniki dla 3 osób:
18 makaronowych muszli
250 g świeżego łososia
1 opakowanie świeżego szpinaku
2 czubate łyżki śmietanki kokosowej, z puszki mleka kokosowego
200 ml śmietany kremówki lub cała puszka mleka kokosowego
100 ml wody z gotowania makaronu
skórka z połówki cytryny, w cieniutką kostkę
świeży imbir, wielkości kciuka, w drobną kostkę
2 ząbki czosnku, w drobną kostkę
2 małe cebulki, w piórka
łyżka masła klarowanego
sok z połowy cytryny
sól morska
świeżo mielony pieprz
Muszle gotować około 12 minut, zachowując 100 ml wody. Na maśle podsmażyć imbir, skórkę i czosnek, przez 1 minutę. Dodać cebulę i dusić, aż będzie szklista. Dodać, pokrojonego w cieniutkie plasterki, łososia. Po 5 minutach dołożyć liście szpinaku i dusić kolejne 3 minuty. Dodać obydwie śmietanki, sok z cytryny, posolić i jeśli makaron wchłonie zbyt dużo płynu dolać wodę. Conchiligioni podać posypane świeżo mielonym pieprzem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

dziękuję za odwiedziny :)