czwartek, 5 czerwca 2014

Śniadaniowe panini z jajkiem, awokado i mozzarellą. W wersji rozłożonej i szkolnej.

Składniki dla 2 osób, bardzo głodnych 
1 kwadratowy chleb śródziemnomorski, z Lidla
pół awokado
ćwiartka pomidora
pół kulki mozzarelli
garść ostrej sałaty
listki bazylii
2 jajka
oliwa do smarowania chleba
kilka listków natki lub kolendry do posypania
listki bazylii
Chleb rozciąć na dwa kwadraty. Bardziej wypukłą posmarować oliwą i grillować na suchej, grillowej patelni, aż się zarumieni. Na tej samej patelni, obok chleba, ułożyć plastry pomidora i grillować z jednej strony. Awokado obrać ze skóry i pokroić na cząstki. Sałatę opłukać i dobrze osuszyć. W trakcie grillowania usmażyć dwa, sadzone, jajka, na odrobinie masła. Na zgrillowanej kanapce (można użyć opiekacza) ułożyć sałatę, polać sosem, pomidory, mozzarellę, listki bazylii, awokado, polać sosem. Zwieńczyć kanapkę sadzonymi jajkami i posypać kolendrą. 


Panini w wersji szkolnej.
Drugą kanapkę przeciąć wzdłuż. Na jednej połówce ułożyć składniki (dodałam kilka plastrów salami) i przykryć drugą. Zapiekać około 4 minuty, zawinąć w folię aluminiową, wrzucić do plecaka wraz z Mango Lassi i dwoma nektarynkami 

1 komentarz:

  1. super pomysł, na pewno lepsze to niż zwykla kanapka albo zwykle jajo ;)

    OdpowiedzUsuń

dziękuję za odwiedziny :)