niedziela, 1 czerwca 2014

Pierogi z truskawkami. Jak u mamy, ale łatwiej sklejamy.

Są pyszne, lekko maślane, a ciasto pasuje do wszystkich owoców. Łatwo zaangażować do ich lepienia nawet najmniejsze dzieci. Mogą wałkować, ugniatać, kroić, dociskać, podjadać... To co Tygryski lubią najbardziej 
Składniki na 40 sztuk:
2 szklanki mąki typ 450
3/4 szklanki gorącej, przegotowanej wody
1 łyżka masła
1 łyżeczka soli morskiej, drobnoziarnistej
do podania:
gęsta śmietana, używam 18% z Piątnicy
cukier puder do posypania
Masło rozpuścić we wrzącej wodzie. Sól wymieszać z mąką. W dzieży malaksera wyrobić elastyczne ciasto. Zawinąć w folię i poczekać, aż wystygnie. Chłodne ciasto podsypać mąką (można podzielić na dwa kawałki) i rozwałkować na cienki placek. Wycinać, radełkiem do pizzy, kwadraty. Układać połówki truskawek i zlepiać (dociskam łopatką do zbierania ciasta i odcinam radełkiem nierówne brzegi). Układać na omączonym blacie, przykrywać od razu lnianą ściereczką. Zagotować wodę, dobrze osolić i gotować minutę po tym jak wypłyną na powierzchnię, na wolnym ogniu. Na dużym talerzu rozsmarować dwie łyżki śmietany. Ułożyć odsączone z wody pierogi i posypać cukrem. 

1 komentarz:

dziękuję za odwiedziny :)