poniedziałek, 2 czerwca 2014

Soczysta pierś z młodymi ziemniakami, miksem sałat i bazyliowym sosem.

Składniki na 3 osoby:
3 filety z kurczaka, ok 150 g każdy
2 łyżki oliwy z oliwek
Marynata:
listki z 4 gałązek szałwii
1 ząbek czosnku
skórka otarta z połówki pomarańczy
sok z połówki pomarańczy
łyżeczka morskiej soli
Dodatkowo:
12 młodych ziemniaków
pół pęczka kopru
łyżka masła
mix ulubionych sałat
Sos bazyliowy:
listki z pół pęczka bazylii
1 łyżeczka morskiej soli
łyżka miodu
2 ząbki czosnku
4 łyżki jogurtu greckiego
1 łyżka octu z jabłek
2 łyżki oliwy
Marynata. W moździerzu utrzeć szałwię z czosnkiem i solą. Dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać. Osuszone filety zanurzyć w marynacie i odstawić na 2 godziny do lodówki.
Sos. Wszystkie składniki zmiksować blenderem i odstawić sos do lodówki.
Sałatę uprawiamy na tarasie. Od kilkunastu dni zajadamy się świeżo zerwaną w różnych kombinacjach.
Ziemniaki wyszorować lub zeskrobać specjalną obieraczką, z łodygami kopru. Zalać zimną wodą i gotować około pół godziny. W tym czasie przygotować filety. Rozgrzać piekarnik do 200 stopni. Na patelni rozgrzać oliwę i obsmażyć filety na złoty kolor. Z folii aluminiowej zrobić kieszonkę. Przełożyć mięso, szczelnie zamknąć i piec 15 minut. Wyjąć i pozwolić odpocząć 3 minuty. Odcedzić ziemniaki. Dodać masło, koper i potrząsając garnkiem wymieszać (ja przetrzymałam trochę dłużej, żeby się podpiekły).
Na talerzach rozłożyć sałatę, polać bazyliowym sosem. Na sałacie ułożyć pokrojone w plastry filety, a obok ziemniaki.

2 komentarze:

dziękuję za odwiedziny :)