piątek, 6 czerwca 2014

Burrito. Carnitas, Ryż meksykański. Piknik w stylu tex-mex.

Składniki na 24 burrito, zakładając, że jedna porcja to pół tortilli:
Carnitas*, duszona wieprzowina:
1,2 kg łopatki wieprzowej, pokrojonej w bardzo grubą kostkę
2 listki laurowe
2 ziarna ziela angielskiego
2 goździki
po kilka ziaren czarnego i różowego pieprzu
2 łyżeczki soli
łyżka red curry (zamiast może być łyżeczka czerwonej i pół łyżeczki ostrej papryki)
łyżeczka kuminu
2 cebule, w grube pióra
4 ząbki czosnku, w połówki
2 łyżki octu ryżowego lub winnego
2 chlusty czerwonego, meksykańskiego lub hiszpańskiego wina

Mięso oczyścić z błon i nadmiaru tłuszczu. Pokroić w bardzo grubą kostkę. Opłukać i osączyć na sitku. W dużej misce wymieszać wszystkie przyprawy, cebulę, czosnek i ocet (wino będzie potrzebne po pieczeniu). Przełożyć pokrojoną łopatkę wraz z przyprawami do dużego, żeliwnego garnka i odstawić na kilka godzin do lodówki. Zalać mięso 400 ml zimnej wody, zagotować i wstawić do piekarnika, rozgrzanego do 140 stopni, na 2,5 godziny. Po tym czasie wyjąć mięso, rozdrobnić widelcem i przykryć, żeby nie wysychało. Przecedzić wywar, zagotować z winem i odparować, do uzyskania sosu. Przełożyć mięso i przykryć. W trakcie pieczenia przygotować ryż. 
Ryż meksykański:
2 szklanki ryżu długoziarnistego (użyłam basmati)
1 łyżka sosu chili, słodkiego
1 czerwona, spiczasta papryka, w kosteczkę
1 cebula, w kostkę
2 ząbki czosnku, w drobną kostkę
sok z połowy limetki
sól
3 łyżki oliwy
świeża kolendra
listki ze świeżego, złotego oregano
Ryż płukać w zimnej wodzie, aż woda będzie przeźroczysta. Zalać 3 szklankami zimnej wody i gotować 5 minut. Przykryć i odstawić na kwadrans. Na dużej patelni rozgrzać oliwę i podsmażyć warzywa. Dodać ryż i smażyć około 20 minut. Przyprawić solą, sosem chili, sokiem z limetki i posypać posiekanymi ziołami.
Dodatkowo:
12 placków pszennej tortilli
gęsty jogurt naturalny
pół łyżeczki skórki otartej z limetki
ostry lub łagodny sos chili
ulubiona sałata
kukurydza
czerwona fasola

pomidor, ogórek
ostra sałata
Jogurt wymieszać ze skórką, ostrym sosem i solą (według uznania). Na środku tortilli układać kolejno: dwie łyżki ryżu, łyżkę jogurtowego sosu, mięso, łyżkę sosu, dodatki, łyżkę sosu. Zawinąć w kopertę i podpiec na grillu, w opiekaczu, na suchej patelni. Jeśli zdecydujemy się na grilla, w kolejnym dniu niż przygotowujemy burrito, owinąć zwiniętą tortillę folią aluminiową i przechować w lodówce. 
* Inspirowane tym przepisem

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

dziękuję za odwiedziny :)