niedziela, 1 czerwca 2014

Eleganckie śniadanie. Jajecznica w cieście francuskim.

Śniadaniowa gwiazdka na Dzień Dziecka. Jeśli Wasze dzieci uwielbiają jajecznicę to ta wersja powinna sprawić, że poczują się wyróżnione. Każdy z nas chce im dać to co najlepsze, zacznijmy od śniadania 
1 opakowanie ciasta francuskiego
200 g ostrego, żółtego sera (powinien być bardzo wyraźny w smaku, może też być wędzony)
6 jajek 
łyżka szczypioru
2 łyżki mrożonego groszku (może być papryka, pomidory, czosnek, )
6 plastrów bekonu
łyżka masła
kilka listków tymianku
sól i pieprz
Bekon wypiec pod grzałką piekarnika. Na maśle usmażyć szczypior i groszek, dodać jajka i smażyć, aż się zetną. Intensywnie doprawić solą, pieprzem i ulubionymi ziołami. Ser zetrzeć na grubej tarce. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Z ciasta francuskiego wyciąć trójkąty o krótkiej podstawie i długich ramionach. Połączyć ramiona podstawą. Na środku wysypać połowę sera. Na ramionach ułożyć wypieczony bekon. Na ser przełożyć usmażone, z warzywami, jajka. Posypać serem i zawinąć ramiona do środka. Piec 20 minut w 200 stopniach, na złoty kolor. Po upieczeniu posmarować roztopionym masłem z tymiankiem. Więcej zdjęć tutaj.

Źródło  przepisu.

4 komentarze:

dziękuję za odwiedziny :)