piątek, 6 czerwca 2014

Śniadaniowe babeczki z czereśniami i ciasteczkami oreo.

Składniki na 14 babeczek*:
160 g mąki typ 450
80 g zmiksowanych oreo lub neo
150 g cukru trzcinowego
1 opakowanie cukru wanilinowego
pół łyżeczki kardamonu
pół łyżeczki soli
2 g suszonych drożdży (można zastąpić łyżeczką proszku do pieczenia)
pół łyżeczki sody
3 jajka
110 ml mleka
łyżka likieru amaretto
140 g roztopionego masła
52 wydrylowane czereśnie
płatki migdałów do posypania
W jednej misce połączyć wszystkie suche składniki. W drugiej roztrzepać jajka i połączyć z mlekiem, likierem i roztopionym masłem. Zawartość obydwu dokładnie wymieszać silikonową łopatką i przekładać do wyłożonej papilotami formy na mufiiny, do 3/4 wysokości. Na każdą babeczkę położyć 3 rozłożone czereśnie, niedrążoną stroną w górę. Posypać płatkami migdałowymi i piec 25 minut w 180 stopniach.
*inspirowane ciastem z czereśniami Bei

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

dziękuję za odwiedziny :)