piątek, 3 czerwca 2016

Jęczmienne kaszotto z bekonem i kiszonym ogórkiem

Chwalą mnie ostatnio za prostotę. Sama też się pochwalę, i choć takie połączenia nie przenoszą mnie do krainy nieważkości, to doceniam smak polskich produktów. Ogórek z piwnicy, boczek z zagrodowej wędzarni, zioła z parapetu. Dobry, zawiesisty bulion i można się cieszyć tanim, pysznym obiadem.

Składniki:
2 szklanki kaszy jęczmiennej
5 dużych ogórków kiszonych, bez skóry, w kostkę
1 duża cebula, w kostkę
100 g bekonu, w kostkę
1 litr bulionu z kury
młotkowana kolendra
natka pietruszki lub świeży majeranek
Kaszę opłukać pod bieżącą woda, aż bedzie przeźroczysta. Osuszyć na sitku. W dużym rondlu rozgrzać łyżkę oliwy i masła klarowanego. Zeszklić cebulę, dodać bekon i kaszę. Podlewać bulionem. Kiedy kasza zacznie pęcznieć dodać ogórki. Wlać resztę bulionu i dalej gotować. Kasza nie powinna się rozgotować. Doprawić kolendrą i posiekanym majerankiem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

dziękuję za odwiedziny :)