piątek, 3 czerwca 2016

Owsianka z arbuzową galaretką

Galaretki z chia są dodatkiem do wielu deserów, śniadań czy owocowych kokatjli. Robię je z owocowych soków, jabłek, arbuzów, mango, z truskawek, a nawet z wody. Później tylko dodaję do gotowych dań i w ten sposób przemycam dodatkową porcję zdrowia. Moje dzieci bardzo lubią te strzelające w zębach nasionka bogate w wapń i kwasy omega-3.

Składniki:
1 szklanka bezglutenowych płatków owsianych
2 szklanki mleka owsianego
szczypta soli
1 łyżka mascarpone
2 łyżki galaretki arbuzowej
Galaretka arbuzowa:
10 łyżek zmiksowanego arbuza
1 czubata łyżka nasion chia
Wymieszać nasiona z miąższem owocowymi zostawić na noc w lodówce.
Ugotować płatki w mleku, aż będą kleiste. Podać z łyżką mascarpone i galaretką
.

3 komentarze:

  1. niezły pomysł na owsiankę

    OdpowiedzUsuń
  2. Super pomysł! :)To jest to z czego na diecie najtrudniej zrezygnować! Polecam Ci blog Kcalmara, znajdziesz tam dużo równie zdrowych inspiracji :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciekawy przepis warty spróbowania.

    OdpowiedzUsuń

dziękuję za odwiedziny :)