piątek, 15 stycznia 2016

Kalafiorowe gnocchi. BLW

Oprócz jarmużu, króluje kalafior, choć to nie jego czas. Świeży, płynie do nas z egzotycznych krajów, nafaszerowany roślinnymi "sterydami", dlatego jeśli macie pod ręką mrożony, to będzie zdrowsza opcja. Dla gnocchi to nie ma znaczenia, dla smaku owszem :)
Składniki:
1 mały kalafior (dla dzieci lepiej wybrać mrożony)
2 czubate łyżki mąki pszennej
1 łyżka skrobi ziemniaczanej
1 jajko
szczypta kurkumy i gałki muszkatołowej
Ugotować kalafior, aż zmięknie. Ostudzić i zmiksować na jednolitą masę. Wyjąć 1/4 masy, w to miejsce wsypać mąkę, dodać skrobię, jajko, przyprawy, wyjętą masę i wyrobić gładką masę. Odstawić na godzinę do lodówki. Blat obficie obsypać mąką. Wyjąć 1/4 ciasta i zrolować. Powtórzyć czynność z pozostałym ciastem. Każdy wałeczek pociąć skośnie i odcisnąć widelec. Gotować do wypłynięcia na bardzo wolnym ogniu. Z garnka przełożyć do lodowatej wody, po pół minuty przełożyć na durszlak. Podać z duszonym indykiem, masłem palonym lub innym, smakowym z ziołami.

1 komentarz:

dziękuję za odwiedziny :)