piątek, 15 stycznia 2016

Burger z siekanego indyka, komosy, kalafiora, na duszonym jarmużu i grillowanej cukinii. BLW


Burgery stały się modne. W sieci jest mnóstwo przepisów na burgera z buraków, kaszy jaglanej, ciecierzycy czy soczewicy. I u mnie znajdziecie różne, udziwnione przepisy na burgera z ziemniaków, cielęcego burgera na razowej grzance, wołowego burgera w selerze czy obiadową wersję burgera z szałwiowym puree. Jest też meksykański burger z szarpaną szynką, a dzisiaj, po raz pierwszy, burger w drobiowej odsłonie, w towarzystwie warzyw i komosy ryżowej.
Składniki:
pół polędwicy z indyka, posiekanej
pół szklanki ugotowanej komosy ryżowej
pół szklanki startego, surowego kalafiora
pół szklanki startej cukinii, ze skórą
1 łyżka zmielonego siemienia
1 łyżeczka nasion chia
1 łyżka natki pietruszki
1 jajko (można pominąć, ale dać więcej siemienia lub chia)
2 łyżki płatków drożdżowych lub sól i łyżka startego cheddara
młotkowany pieprz
do smażenia olej ryżowy
dodatkowo:
duszony jarmuż
grillowana cukinia
Polędwicę umyć, osuszyć i posiekać. Dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać. Można smażyć od razu, a można po jakimś czasie (cukinia o dziwo nie puściła soków).
Ugotowany na parze jarmuż ( u mnie około 20 minut) przełożyc na patelnię z rozgrzaną łyżką oliwy. Dodać wyciśnięty czosnek, posypać szczyptą soli i dusić przez minutę. Wcześniej rozgrzać patelnię grillową, krążki cukinii posmarować oliwą, oprószyć solą (dla dzieci pominąć) I grillować, aż zaczna zmieniać kolor.
Usmażonego burgera ułożyć na jarmużu i podać z grillowaną cukinią



2 komentarze:

  1. Bardzo smakowite, przyznaję. Miałam co prawda mało kalafiora, więc dodałam też trochę startego selera naciowego, ale pasuje w całości wszystko genialnie :). Dzięki :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. to ja dziękuję, że ze mną gotujesz i jeszcze dzielisz się wrażeniami :)

      Usuń

dziękuję za odwiedziny :)