wtorek, 13 maja 2014

Meksykańskie burgery z szarpaną szynką. Pieczone bułki hamburgerowe.

Jeszcze nigdy nie trzymałam się tak kurczowo przepisu. Zamieniłam tylko suszone drożdże na świeże i nie czekałam czterech dni, aż ciasto dojrzeje w lodówce. 
Bułki są idealne, a cały koszt, szesnastu sztuk, to tylko 4 PLN! Tyle płaciłam za 4 bułki! Sposób formowania bułek znajdziecie w przepisie na śniadaniowe bułeczki, który gwarantuje odpowiednie wyrastanie.
Dlaczego w ogóle upiekłam bułki? Bo nie wychodzę z domu, sama, bo zostały mi kawałki szynki wieprzowej, z której przygotowałam wcześniej roladki, bo przepis wpadał, raz po raz, na listę do zrobienia. Pierwotnie miałam zrobić tortillę, ale przeglądając e-książkę, z przepisami z blogów, bułki Asi, w końcu, zdobyły wyższy priorytet.
Uwielbiam pierwsze razy. A pysznię się jeszcze bardziej, kiedy są tak udane jak ten. 

Składniki na 16 bułek hamburgerowych, zaokrąglone w górę:
800 g mąki typ 650 (autorka poleca mąkę chlebową typ 850)
430 ml ciepłego mleka
30 g świeżych drożdży
80 g drobnego cukru
90 g masła, stopionego
1 roztrzepane jajko
2 łyżeczki soli, 15 g
1 białko do posmarowania
sezam do posypania
Rozczyn. Rozkruszyć drożdże do dużej miski, dodać 4 łyżki mleka, łyżeczkę cukru i łyżkę mąki (z odważonych wcześniej składników). Wymieszać łopatką i odstawić, aż zacznie się pienić (około 10 minut). Dolać połowę mleka i wymieszać. Przesiać mąkę i dodać pozostałe składniki. Wyrabiać ciasto mikserem (końcówki haki) minimum 7 minut. Ostatnią minutę wyrabiać ręcznie. Ciasto jest idealnie sprężyste i gładkie. Posmarować miskę oliwą. Przełożyć ciasto, posmarować folię spożywczą oliwą i przykryć. Wstawić do zimnego, ciemnego piekarnika i pozostawić do wyrośnięcia (u mnie trwało to godzinę). Po tym czasie, uformować gruby wałek i podzielić, nożem, na 16 kawałków (około 90 g każdy). Dwie blachy wyłożyć papierem do pieczenia. Formować bułki, zgodnie z instrukcją powyżej. Odstawić na 30 minut, przykryte posmarowaną oliwą folią spożywczą. Wyrośnięte bułki posmarować roztrzepanym białkiem i posypać, obficie, sezamem. Piec 14 minut w rozgrzanym do 205 stopni piekarniku, na środkowym poziomie.
Wystudzić na kratce.
Składniki na burgery:
8 bułek hamburgerowych
300 g szynki wieprzowej, ściętej w cieniutkie plasterki
pół szklanki czerwonego wina, do podlewania
oliwa do smażenia mięsa
marynata:
2 łyżki oliwy
2 łyżki octu winnego
2 ząbki czosnku, przeciśnięte
1 łyżeczka morskiej soli
2 łyżki sosu sojowego
pół papryczki chili, bez pestek, posiekanych drobno
pół łyżeczki roztartych ziaren kolendry
Rozetrzeć czosnek z solą. Dodać pozostałe składniki i wymieszać dokładnie z mięsem. Odstawić na noc do lodówki.
dodatki:
liście sałaty karbowanej
czerwona papryka konserwowa, w paseczki
zielony ogórek, w talarki
czerwona cebula, w cieniutkie półksiężyce
kukurydza z puszki
plastry sera cheddar
sos:
1 czubata łyżka majonezu
1 czubata łyżka jogurtu greckiego
1 ząbek czosnku
2 łyżki soku z cytryny
płaska łyżeczka soli i cukru
łyżka posiekanej kolendry
Bułki przekroić na pół, nie przecinając do końca, na każdej połówce ułożyć plaster sera. Zgrillować chwilę pod grzałką w piekarniku, do rozpuszczenia sera. Mięso smażyć maksymalnie 5 minut na bardzo rozgrzanej patelni, podlewając czerwonym winem. Odparować i przekładać, od razu na jedną stronę bułki. Na mięsie układać dodatki, zgodnie z upodobaniami i polać sosem. Złożyć, podać i zapomnieć o makdonaldzie 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

dziękuję za odwiedziny :)