wtorek, 13 maja 2014

Scones. Sałata z paluszkami krabowymi, kukurydzą, jajkiem i ziołowym dressingiem

Scones to angielskie, śniadaniowe bułeczki. Są gotowe w niecałe trzydzieści minut, a to największy atut, kiedy nie ma pieczywa i czasu, bo za chwilę wstanie ukochany Łasuch. Podstawowy przepis pochodzi ze strony Jamiego. Podałam ciepłe z karbowaną sałatą z dodatkiem jaj i paluszków krabowych z aromatycznym, ziołowym sosem. Wieczorem podgrzałam w opiekaczu ze zblanszowanym szpinakiem, mozzarellą i pomidorem.
Składniki na 24 bułeczki o średnicy 7 cm:
450 g mąki typ 450
400 g jogurtu naturalnego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka soli morskiej
1 łyżeczka drobnego cukru
czubata łyżka masła (około 50 g), stopionego
Przesiać mąkę do miski, dodać wszystkie suche składniki i wymieszać. Dodać masło, jogurt i zagnieść gładkie ciasto. Przełożyć na omączony, delikatnie, blat i rozciągnąć ciasto, oprószonymi mąką, rękami. Grubość powinna mieć około 2 cm. Wykroić kółka (u mnie lampką do wina, bo wyparowały gdzieś foremki do ciastek) i układać na 2 blachach. Powtarzać czynność do wyczerpania ciasta. Piec około 14 minut w 200 stopniach. 

Składniki na sałatę:
1 główka karbowanej sałaty
4 jajka, ugotowane pół twardo
1 opakowanie paluszków karbowych
4 rzodkiewki
pół puszki kukurydzy
Dressing:
3 łyżki jogurtu naturalnego
1/4 pęczka kolendry lub pietruszki lub bazylii
4 fileciki anchois
łyżeczka musztardy Dijon
płaska łyżeczka morskiej soli
1 ząbek czosnku
2 łyżki octu winnego
Wszystkie składniki zmiksować w blenderze. Porwać sałatę i ułożyć na niej dodatki. Polać
sosem, przed samym podaniem. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

dziękuję za odwiedziny :)