środa, 21 maja 2014

Młoda kapusta, młode ziemniaki, dużo kopru, pulpety. Obiad retro, w jednym garnku.


Składniki na 8 porcji:
Pulpety:
700 g zmielonej szynki wieprzowej
biała część pora
1 cebula
2 łodygi selera naciowego
2 ząbki czosnku
czubata łyżeczka soli
1 łyżeczka pieprzu ziołowego lub pół łyżeczki utartego w moździerzu kminku
2 łyżki bułki tartej
1 jajko
Sos:
2 puszki pomidorów
50 ml półsłodkiego, białego wina
50 ml śmietany kremówki (30%)
2 ząbki czosnku
łyżeczka cukru
łyżeczka soli
2 łyżki octu z białego wina
Dodatkowo:
biała część pora, drobno pokrojona
1 cebula, w kostkę
pęczek kopru, posiekany (odłożyć łyżkę do dekoracji)
główka młodej kapusty, poszatkowana
garść listków z selera naciowego, pocięte
4 łyżki oliwy z oliwek
sól morska
Zmielić mięso razem z cebulą, porem, selerem i czosnkiem. Dodać przyprawy, bułkę tartą, jajko i wyrobić, ręcznie, mięsną masę. Odstawić na minimum godzinę. Po tym czasie rozgrzać 2 łyżki oliwy i formując pulpety wielkości orzecha włoskiego obsmażyć mięso z dwóch stron. W dużym, żeliwnym garnku lub garnku z grubym dnem, rozgrzać 2 łyżki oliwy i usmażyć por, cebulę i listki selera. Odłożyć połowę usmażonych warzyw. 
W garnku układać warstwami:
- smażone warzywa,
- pulpety,
- połowę poszatkowanej kapusty,
- połowę kopru
- posolić
- powtórzyć warstwy.
Dusić (5 na płycie) pół godziny. W tym czasie przygotować sos. Zmiksować pomidory z czosnkiem i solą. Dodać pozostałe składniki i zalać zawartość garnka. Dusić przez kolejną godzinę. Gotowe danie podałam z młodymi ziemniakami posypane koprem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

dziękuję za odwiedziny :)