wtorek, 22 grudnia 2015

Makowiec, ciągle świeży

Czekałam z tym wpisem trzy dni, bo tyle "przetrwał" i ciągle trzymał świeżość. Miałam połowę zamrozić, jak co roku, ale tym razem pozwoliłam rodzinie, sąsiadom, sobie, na chwilę zapomnienia, jeszcze przed Świętami. W sieci znajdziecie mnóstwo przepisów na makowe rolady, torty, zawijańce, znanych, mniej znanych speców od pieczenia. Nie będę się licytować, nie wypada, ale wypada powiedzieć, że nie upiekę już innego. Do tej pory zmorą makowca było szybko wysychające ciasto. Ten nie ma swojej zmory, poza tą, że ile bym nie zrobiła i tak będzie za mało. Z tego samego ciasta zrobię wigilijne bułeczki z makiem. 
Składniki:
Zaczyn:
40 g drożdży
1 łyżeczka cukru
1 łyżka mąki
150 ml ciepłego mleka
Połączyć i odstawić do wyrośnięcia.
Ciasto właściwe:
Wyrośnięty zaczyn
500 g mąki
100 g cukru
2 jajka
100 g bardzo miękkiego masła
szczypta soli
1 łyżeczka sody
Farsz i dekoracja:
1 puszka gotowej masy makowej
1 białko
1 łyżka cukru pudru
1 pomarańcza
Garść blanszowanych migdałów
Lukier:
Cukier puder i sok z pomarańczy
Wszystkie składniki, oprócz masła, umieścić w dzieży robota kuchennego, wymieszać i stopniowo dodawać miękkie masło. Wyrabiać, aż ciasto będzie elastyczne i lśniące. Przełożyć do wysmarowanej stopionym masłem miski, przykryć folią spożywczą i odstawić, aż podwoi objętość. W tym czasie przygotować smażoną skórkę pomarańczową. Obrać pomarańczę i usunąć białą część. Pokroić w drobną kostkę i dwukrotnie zagotować, za każdym razem zmieniając wodę. Do tego samego garnuszka wsypać czubatą łyżkę cukru, dodać 4 łyżki wody i smażyć, aż płyn odparuje. Migdały posiekać.
Wyrośnięte ciasto jeszcze raz wyrobić. Blat posmarować stopionym masłem. Rozciągnąć ciasto na kwadrat wielkości 45 na 45 cm. Ubić białko z cukrem pudrem na sztywną pianę i połączyć z makiem. Masę makową rozsmarować na całym kawałku ciasta, zachowując spory margines z każdej strony. Zwinąć, dokładnie zlepić boki i końcówkę rolady, którą umieścić pod spodem na papierze do pieczenia (można od razu rozciągać ciasto na papierze lub silikonowej macie, na którym będziemy piec), który należy delikatnie wsunąć pod makowiec. Końcówki papieru owinąć wokół rolady. Zostawić na czas rozgrzewania piekarnika do 180 stopni. Przed pieczeniem posmarować rozkłóconym białkiem. Piec 30 minut. Wyjąć, odczekać kilka minut i posmarować lukrem przygotowanym z cukru pudru i soku z pomarańczy (powinien być bardzo gęsty). Od razu posypać skórką i migdałami. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Zimny makowiec można zamrozić.

2 komentarze:

  1. Super makowiec :) Już nie mogę się doczekać tych pyszności.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. rozumiem, że wypróbowałaś mój przepis? daj znać czy Cię rzeczywiście warto było czekać :)

      Usuń

dziękuję za odwiedziny :)