niedziela, 24 kwietnia 2016

Tarta z pstrągiem, grillowaną cukinią i wędzonym twarogiem

Mogę być smutna, przygnębiona, zagubiona. W kuchni zawsze znajdę radość, pocieszenie i właściwy kierunek. Nie robiłam tarty od dawna, tak jak od dawna nie jeździłam na rowerze. Tego się nie zapomina. 

Ciasto:
100 g mąki pszennej
100 mąki żytniej
90 g zimnego masła
1 jajko
1 czubata łyżka kwaśnej śmietany
pół łyżeczki soli
Przesiać mąkę do dzieży robota, dodać pokrojone w kostkę masło, pozostałe składniki i krótko wyrobić ciasto (będzie lekko klejące, ale po schłodzeniu takie jak trzeba). Uformować kulę, owinąć folia spożywczą i chłodzić w lodówce minimum godzinę.
Farsz:
1 cukinia
300 g różowego pstrąga
200 g wędzonego twarogu
1 łyżka posiekanego szczypioru
1 łyżka posiekanej natki
1 łyżka sosu Worcestershire
1 ząbek czosnku
1 łyżka suszonego estragonu
5 jajek
4 czubate łyżki śmietany 18% lub jogurtu
100 g śmietany kremówki
Rybę oczyścić z błon, usunąć skórę, ości i pokroić w grubą kostkę. Zamarynować w sosie, estragonie i wyciśniętym czosnku. Odstawić, najlepiej na noc.
Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość pół centymetra. Wyłożyć formę do zapiekania (u mnie blaszka do pizzy), nakłuć, przykryć papierem i wysypać kulki ceramiczne (fasolę lub ryż). Piec w rozgrzanym piekarniku, przykryte folia aluminiową, 15 minut.
Cukinię pokroić w cieniutkie plasterki. Posolić i poczekać, aż puści sok. Zebrać płyn papierowym ręcznikiem i grillować na posmarowanej oliwą patelni. Jajka rozbić ze śmietanami, dodać natkę i szczypior, posolić i przyprawić świeżo mielonym pieprzem. Upieczone dno ciasta wyłożyć plasterkami cukinii, na nich rybę, pokruszyć twaróg I zalać masą. Na wierzchu rozłożyć pozostałe plasterki cukinii.
Piec 40 minut w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku. Można podać z sałatą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

dziękuję za odwiedziny :)