poniedziałek, 27 października 2014

Budyń dyniowy z kaszy jaglanej z pomarańczowym syropem

Oryginalny przepis ze strony Bea w kuchni.
Składniki na 2 porcje:
100 g kaszy jaglanej
1 szklanka wody
1 szklanka mleka (może być kokosowe)
2 łyżki wiórków kokosowych
5 suszonych moreli
6 łyżek puree dyniowego (z upieczonej wcześniej dyni)
2 łyżki miodu 
syrop pomarańczowy:
1 pomarańcza
skórka z 1 pomarańczy
kawałek świeżego imbiru
miód
odrobina wody
Kaszę sparzyć. Zagotować wodę z mlekiem i wsypać kaszę. Gotować 5 minut. Dodać posiekane morele, wiórki, puree i gotować jeszcze 10 minut. Zmiksować jeszcze ciepła kaszę, trafiając końcówką blendera w miejsca, gdzie są morele. Dosłodzić miodem. Podać polaną syropem pomarańczowym. 
Pomarańczę wyszorować i sparzyć. Zetrzeć imbir, skórkę, wycisnąć sok i zagotować. Dodać tyle miodu, żeby syrop był odpowiednio słodki. Miód można zastąpić cukrem. Zredukować do uzyskania syropu. 

5 komentarzy:

  1. cudowny! uwielbiam kaszę jaglaną na słodko :)

    OdpowiedzUsuń
  2. PYSZOTA!!!! LUBIE TAKIE SMAKI!
    ZAPRASZAM TEŻ DO SIEBIE SERDECZNIE ;-)
    SMYKWKUCHNI.BLOGSPOT.COM

    OdpowiedzUsuń
  3. takiego smaczne i pełnego zdrowia budyniu po prostu nie da się nie polubić! te smaki zachwycają :)

    OdpowiedzUsuń

dziękuję za odwiedziny :)