czwartek, 6 listopada 2014

Zupa krem ze szpinaku, zielonego groszku i pieczonej cebuli z gałkową nutą

Składniki na 6 porcji:
1 i 1/2 bulionu drobiowego ( kura, marchew, seler, seler naciowy, pietruszka korzeń i nać, kawałek imbiru, zielona część pora, 4 ziela angielskie, 2 listki laurowe, palona cebula w łupinie, ząbek czosnku w łupince, sól himalajska, 8 ziaren pieprzu)
4 cebule
2 ząbki czosnku
2 gałązki tymianku
2 łyżki oliwy
malutka łyżeczka morskiej soli drobnoziarnistej
400 g szpinaku baby
1/3 pęczka melisy (oberwanych listków)
2 łyżki listków natki pietruszki
200 g mrożonego zielonego groszku
łyżeczka cukru trzcinowego
świeżo starta gałka muszkatołowa
sól
Rozgrzać piekarnik do 200 stopni. Cebule obrać i pokroić w ćwiartki. Czosnek przeciąć na pół. Oberwać igiełki z tymianku. W blaszce, w której będziemy piec, wymieszać oliwę, sól i zioła z warzywami. Przykryć folią aluminiową i piec trzydzieści minut. Kolejne pół godziny piec bez przykrycia. Upieczoną cebulę przełożyć do garnka zalać bulionem i gotować pięć minut. Po tym czasie dodać umyty szpinak, groszek i łyżeczkę cukru (warzywa nie stracą zielonego koloru). Gotować kolejne pięć minut. Dodać natkę, melisę i całość zmiksować. Doprawić solą i sporą ilością gałki muszkatołowej. Nie przecierałam przez sito, nie przeszkadzały nam kawałki szpinaku i groszku, na zębach ;) Podać z gotowanym jajkiem.

2 komentarze:

dziękuję za odwiedziny :)