czwartek, 6 listopada 2014

Waniliowy sernik z czekoladowymi groszkami M&M's. Jest idealnie.

Kiedy wychodzi nowy przepis pękam z dumy. Ostatni sernik wylądował w koszu. Spód był rewelacyjny, z białych Michałków i migdałów, ale do pulpy ze świeżego mango zamiast odrobiny pudru dodałam, przez pomyłkę, łyżkę mąki kukurydzianej. Cały sernik miał mączny posmak i nie sprostał wymaganiom wymagającej blogerki ;)
Tym razem jest inaczej. Jest idealnie. Mocny posmak wanilii z chrupiącą posypką z groszków to doskonałe połączenie. 
Składniki na tortownicę o średnicy 28 cm:
masa serowa:
1 kg sera President (z wiaderka)
200 g serka waniliowego z Grudziądza (lokalny serek homogenizowany, od lat numer jeden w kujawsko - pomorskim)
1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią, kupuję w P&P
5 jajek
3 łyżki mąki ziemniaczanej
4 łyżki fruktozy
sos waniliowy:
3 żółtka
200 ml śmietany kremówki
1 laska wanilii
spód:
300 g kruchych, maślanych ciastek, używam z Lidla
1 małe opakowanie M&M's z czekoladą
80 g stopionego masła
do posypania: 
1 małe opakowanie M&M's z czekoladą
Tortownicę o średnicy 28 cm wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Zmiksować groszki, po chwili dodać ciastka i dalej miksować. Połączyć ze stopionym masłem i wyłożyć dno tortownicy. Odstawić na minimum godzinę w chłodne miejsce.
Śmietankę zagotować z laską wanilii i ziarenkami z niej wydrążonymi. Jeszcze gorącą pomalutku przelać do żółtek i na mniejszym ogniu gotować aż sos zgęstnieje.
Rozgrzać piekarnik do 180 stopni. Robotem kuchennym zmiksować obydwa sery. Dodać mąkę, cukier, fruktozę i stopniowo jajka (wbijać co minutę). Delikatnie stuknąć miską z masą serową o blat, żeby pozbyć się pęcherzyków powietrza. Przelać na schłodzony spód. Dwie trzecie sosu waniliowego wlać ostrożnie na wierzch sernika i rozprowadzić pałeczką do sushi. Pierwsze dwadzieścia minut piec w 180 stopniach. Kolejne czterdzieści pięć minut w 120. Upieczony sernik zostawić na 30 minut w zamkniętym piekarniku. Po tym czasie stopniowo uchylać drzwiczki, czekając kolejne 15 minut. Wyjąć i studzić na kratce. Na zimnym serniku rozprowadzić resztę sosu waniliowego i posypać zmiksowanymi groszkami. Odstawić na całą noc do lodówki.

2 komentarze:

  1. Wygląda bardzo kremowo, ostatnio mam wielką ochotę na serniki, wpadłabym na kawałek :))

    OdpowiedzUsuń
  2. O a ja właśnie robię ciasteczka z mms. Może zostanie mi do sernika :)

    OdpowiedzUsuń

dziękuję za odwiedziny :)