poniedziałek, 22 czerwca 2015

Domowe łazanki ze śliwką i pierś z kaczki marynowana w śliwowicy. BLW, bez kaczki


Niedziela. Mam ich wszystkich, o jednej porze, przy stole. Każdy powinien znaleźć na nim coś dla siebie, ale każdy lubi coś innego. Mąż kaczkę, Wiktor makarony, Kacper ryby, choć makaron z rybą też może być, a ja młode warzywa. Wszystko, oprócz ryby, miałam. Cały tydzień stoi pod szyldem BLW, a najmłodszemu ciągle jeszcze wsio rawno. Dlatego wybór padł na łazanki w młodej kapuście, na słodko, z marynowaną w śliwowicy kaczką. Zestaw wyborny, dopieszczony smażoną szałwią. Ale żeby nie było, że samą kaczką obiad stoi, łazanki zrobiłam własnoręcznie i wgniotłam w nie gałązki kopru. Oprócz zjawiskowego wyglądu zyskały świeżą nutę. Niestety później koper gdzieś przepadł, w zabarwionych śliwkami łazankach, ale rześki smak ciągle był wyczuwalny. Wszyscy szczęśliwi, no może sama kaczka trochę mniej 

Składniki:
kluski z koprem
3 jajka
300 g mąki 450
3 łyżki zimnej wody
3 łyżeczki oliwy
kilka gałązek kopru
(dla dorosłych płaska łyżeczka soli)
Wszystkie składniki wyrobić ręcznie albo w malakserze. Zawinąć w folię i zostawić na minimum 30 minut, żeby odpoczęło. Podzielić ciasto na dwie części, jedną odłożyć (można przechować w lodówce). Druga rozwałkować na cienki prostokąt, ciągle podsypując mąką. Na połówce rozłożyć gałązki kopru, przykryć drugą i wałkować dalej, aż płat ciasta będzie cienki jak papier. Posypać mąką i zostawić na kilkanaście minut. Po tym czasie pociąć w romby.
łazanki
6 dużych, suszonych śliwek kalifornijskich (jeśli inne, twardsze, zamoczyć chwilę we wrzątku), w kostkę
6 plastrów boczku (z domowej wędzarni) lub innej, ulubionej wędliny, o wyraźnym smaku, w kostkę
1 młoda cebula, w kostkę
1 główka młodej kapusty, poszatkowana
2 łyżki domowych powideł śliwkowych
starta gałka muszkatołowa
świeżo mielony pieprz
1 łyżka sosu balsamicznego*
2 łyżki śliwowicy*
1 łyżka oleju rzepakowego
W dużym rondlu rozgrzać olej i zeszklić cebulę. Dodać śliwki, boczek i dusić kilka minut. Dodać kapustę, przykryć i dusić kolejne minuty, aż kapusta będzie miękka. Doprawić gałką, pieprzem i powidłami. *Odjąć porcję dla dziecka, dodać alkohol i sos balsamiczny.
W dużym garnku zagotować osoloną wodę. Wrzucać kluski, gotować 4 minuty od wypłynięcia. Przełożyć bezpośrednio do rondla z kapustą, w miarę potrzeby dodać wodę z gotowania.
piersi z kaczki
2 piersi
marynata:
2 łyżki śliwowicy
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka musztardy miodowej
płaska łyżeczka soli morskiej
1 łyżka sosu sojowego Tamari
1 łyżka oleju rzepakowego
Mięso umyć i osuszyć. Skórę naciąć w kratkę. Połączyć składniki marynaty i natrzeć kaczkę. Odstawić na godzinę. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Rozgrzać patelnię, ułożyć mięso skórą do dołu, przykryć arkuszem papieru do pieczenia i przycisnąć garnkiem z wodą, od gotowania klusek. Smażyć 5 minut. Przełożyć do naczynia do zapiekania i piec jeszcze 10 minut (czas zależy od wielkości piersi). Wyjąć i pozwolić mięsu odpocząć (minimum 5 minut). Pokroić w poprzek włókien, na cienkie paski.
Podanie.
Łazanki wyłożyć do głębszego talerza. Ułożyć plastry mięsa i zwieńczyć usmażoną szałwią.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

dziękuję za odwiedziny :)