czwartek, 25 czerwca 2015

Pankejki z musem z jabłek i syropem z czarnego bzu. BLW

Składniki na około trzydzieści sztuk, bo oprócz małego Berbecia krążą mi, nad głową, Dwa Metry Starszego  Jeśli będziecie robić mus ze świeżych owoców, musi być dobrze wystudzony i odparowany. Inaczej z masy zrobi się ciasto naleśnikowe i nie gwarantuje, że się usmażą.

Warto jednak zadać sobie trochę więcej trudu, choćby dla tych dzieci, które nie chcą jeść świeżych owoców. U mnie w plackach przeszłaby nawet kiełbasa 

Składniki:
1,5 szklanki mąki
1 szklanka mleka
1 szklanka jogurtu greckiego
1/3 szklanki oleju z pestek winogron
1 jajko
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 czubate łychy musu jabłkowego (u mnie z domowej spiżarni)
Wszystkie składniki połączyć, na końcu dodać mus. Na średnio rozgrzaną patelnię, niewidzialnie wysmarowaną olejem kokosowym lub klarowanym masłem, nakładać ciasto łyżką (jedna łyżka = jeden placek) i czekać, aż pojawią się charakterystyczne kratery. Dopiero wtedy odwracać. Smażyć jeszcze króciutko i podać polane syropem z kwiatów czarnego bzu (u nas choróbsko).
Mus:
2 duże jabłka
2 łyżki syropu z czarnego bzu (robię sama) lub klonowego
1 łyżeczka cynamonu
Jabłka zetrzeć na tarce, polać syropem i dusić, aż odparuje cały płyn. Doprawić cynamonem.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

dziękuję za odwiedziny :)