środa, 17 czerwca 2015

Placki Elvisa. BLW

Znam mnóstwo smaków, które połączone ze sobą, nigdy nie będą smakowały lepiej. Wiśnie i czekolada, pomidory i bazylia, marchewka i tymianek, szpinak i gałka muszkatołowa. Połączenie masła orzechowego i bananów to pomysł Elvisa. I tak jak jego muzyka mierzi mnie okrutnie, bulgocząca maniera odrzuca od radia, tak za to połączenie przyznaję mu Grammy 
Składniki na 10 placuszków (jedna łyżka, jeden placek)

1 dojrzały banan
1 łyżka jogurtu naturalnego, gęstego
1 łyżka masła orzechowego
1 malutkie jajko, zerówka
1,5 łyżki mąki pszennej (używam raz białej, raz razowej)
pół łyżeczki proszku do pieczenia
pół łyżeczki oleju kokosowego do smażenia
Banana rozgnieść widelcem, dodać pozostałe składniki i chwilę odczekać. Rozgrzać olej na średnim ogniu i smażyć złote placuszki. Jedna łyżka, jeden placek.

3 komentarze:

  1. czy 17miesięcznemu maluchowi można podać masło orzechowe? Do tej pory nie mieliśmy na nic alergii.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie pamiętam dokładnie, ale wydaje mi się, że Kacper jadł już masło orzechowe (robione przeze mnie) juz od siódmego miesiąca :)

      Usuń

dziękuję za odwiedziny :)