niedziela, 7 czerwca 2015

Smażony ryż brokułowy, młode ziemniaki, pierś marynowana w słodkiej musztardzie i jajko poche. BLW


Wiosenna patelnia, wybierzcie swój zestaw :)
Składniki:
ryż brokułowy:
1 brokuł
1 łyżka masła
1 młoda cebula, w kostkę
2 ząbki czosnku, w kostkę
przyprawy: kumin, gałka muszkatołowa, pieprz cayenne (mogą być inne, Wasze ulubione)
1 łyżka posiekanego kopru
skórka starta z połówki cytryny
świeżo mielony pieprz
pierś z kurczaka
marynata:
1 łyżka słodkiej musztardy
1 łyżka prawdziwego sosu sojowego, na przykład Tamari
1 łyżka octu ryżowego
kilka młodych ziemniaków, tyle sztuk ile zjecie
gałązki kopru
jajka zerówki, tyle sztuk ile zjecie
łyżka octu winnego do ugotowania jajka w koszulce
Brokuła umyć, osuszyć i zetrzeć na grubej tarce. Na maśle długo dusić cebulę. Kiedy będzie zupełnie miękka, lekko rdzawa, dodać czosnek. Dusić chwilę i dodać przyprawy. Pięć minut przed wyjęciem piersi z piekarnika, dodać na patelnię brokuła. Dusić chwilę, doprawić skórką cytrynową, koprem i świeżo mielonym pieprzem.
Pierś umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Naciąć skośnie i natrzeć marynatą. Odstawić na minimum dwie godziny do lodówki. Można od razu zawinąć w folię i piec około 20 minut w 200 stopniach albo najpierw podsmażyć na oliwie i dopiero zapiec, o pięć minut krócej. Młode ziemniaki wyszorować i ugotować z gałązkami kopru. Wodę na jajka zagotować w szerokim rondelku, z łyżką octu winnego. Wbijać jajka do malutkiej filiżanki i spokojnym ruchem przelewać do słabo gotującej się wody. Na brokułowym ryżu ułożyć jajka, pokrojoną w plastry pierś i jajka. Częstujcie się :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

dziękuję za odwiedziny :)