sobota, 6 czerwca 2015

Laskowe kruche ciasteczka. BLW


Są kruche, wyraźnie orzechowe i niesłodkie, nad czym ubolewała połowa mojej rodziny :) Ich problem, nam pasowały ;)
Składniki na 30 sztuk:
160 g mielonych orzechów laskowych, uprażonych, bez skóry
80 g masła
80 g musu daktylowego (1,5 łyżki, ale i tak było im za mało)
3 czubate łyżki mąki pszennej razowej
1 małe jajko, zerówka
1 łyżka siemienia lnianego
opcjonalnie szczypta sody i szczypta proszku
Orzechy wysypać na suchą patelnię i podgrzewać, raz po raz, potrząsając patelnią. Przełożyć do lnianej ściereczki, mocno potrzeć, wyjść przed dom i zdmuchnąć skórkę ;)
Zmielić lub zmiksować w malakserze, ostrym nożem. Dodać pozostałe składniki, dokładnie połączyć i uformować okrągłe kuleczki. Spłaszczyć widelcem i piec 12 minut, w rozgrzanym do 180 stopni, piekarniku (dla siebie piekłam 3 minuty dłużej, lubię jeszcze bardziej orzechowe).
Mój Mały Shogun :)

1 komentarz:

  1. Super przepis, a obraz małego Shoguna pokazuje najlepiej jak pyszne są te cudeńka :) Pozdrawiam i miłego dnia :)
    Say Yes to the Kitchen

    OdpowiedzUsuń

dziękuję za odwiedziny :)