czwartek, 11 czerwca 2015

Pieczone warzywa na marchwiowym hummusie i kukurydzianym placku. BLW

- Ile zjesz, Wiktor?
- No może... Cztery...
- Na pewno? Ja zjadłam pół i wymiękłam...
- No to może... Trzy...
Zjadł jedną i był spuchnięty, choć jemu, od serca, dołożyłam warzyw i pokrojonego w paski fileta. 
Przepis na hummus inspirowany jest nowym numerem Slowly Veggie, magazynem, który zaczyna mnie fascynować bardziej od Kukbuka. Piękne zdjęcia potraw, każda na moją kieszeń, odkrywcze produkty, na przykład kamień winny, zdrowsza wersja proszku do pieczenia, cukier z kwiatów kokosa... Może trochę brakuje mi humoru Agaty Wojdy i retro artykułów Ani, Truskawki, ale ogólnie pismo w dechę. Na pewno wykorzystam wiele przepisów i chętnie się z Wami podzielę 

Składniki na 6 placków*
Marchwiowy hummus:
1 puszka ciecierzycy (400 g)
4 młode marchewki (około 250 g)
1 łyżka tahiny (pasty sezamowej)
2 łyżki prażonych pestek słonecznika
pół łyżeczki roztartego kuminu
pół łyżeczki curry
pół łyżeczki cynamonu
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżki oliwy
szczypta pasty chili
szczypta pieprzu cayenne
szczypta soli
Marchewkę obrać i pokroić w plasterki. Zalać woda, do wysokości warzyw i gotować, pod przykryciem, 20 minut. Odcedzić. Ciecierzycę opłukać, odcedzić. Przełożyć ciecierzycę, marchewkę, słonecznik do malaksera, wlać oliwę i pulsacyjnie miksować, aż uzyskamy zupełnie gładką strukturę. Dodać przyprawy i jeszcze chwilę miksować.
Pieczone warzywa:
ćwiartka młodego selera, w grube słupki
3 młode buraczki, w grube słupki
2 marchewki, w podłużne ćwiartki
kilka różyczek kalafiora
1 mały batat, w grube słupki
4 szalotki ze skorupkami, połówki
4 ząbki czosnku, w skorupkach
świeże zioło curry
gałązki rozmarynu
4 świeże listki laurowe
1 łyżeczka roztartych ziaren anyżu
1 łyżeczka roztartego kuminu
kilka łyżek oliwy, do polania
(dorośli pół łyżeczki soli morskiej)

Warzywa wymieszać z ziołami, przyprawami i przełożyć na blachę z piekarnika wyłożoną papierem. Piec godzinę w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku, na środkowym poziomie (jeśli warzywa zaczynają się zbyt szybko rumienić, przykryć folią)

1 filet z piersi kurczaka
pół łyżeczki curry
pół łyżeczki pieprzu cayenne
szczypta skórki otartej z cytryny
1 łyżka oliwy
1 łyżka sosu sojowego Tamari
Mięso umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. pokroić w poprzek włókien, w skośne paski. Wymieszać z przyprawami i oliwą. Odstawić na kilkanaście minut. Smażyć na suchej patelni lub upiec w piekarniku.
*kukurydziane placki Mai Otto, skłądniki na 8 sztuk
170 g mąki kukurydzianej
170 g mąki pszennej
50 g masła
200 ml wrzącej wody
(dorośli pół łyżeczki soli)
Mąki wsypać do miski, dodać masło i wrzątek. Poczekać, aż masło się rozpuści, a woda trochę ostygnie. Zagnieść ciasto i formować kulki. 
Cienko rozwałkować (w razie potrzeby podsypać mąką kukurydzianą) i prażyć na suchej patelni do zrumienienia, z obydwu stron. Na placku rozsmarować hummus, ułożyć warzywa, mięso, łyżkę jogurtu i polać oliwą. Złożyć na pół i nie przejmować się niczym. Jeść, ale najpierw powąchać 



1 komentarz:

dziękuję za odwiedziny :)