poniedziałek, 8 czerwca 2015

Pieczony omlet z chlebem, szparagami i awokado. BLW

Nie mam w domu salamandry, ale mam sprawny piekarnik i też mogę zjeść puszystego omleta. Na pewno poeksperymentuję w temacie chleba w omlecie, bo sprawdził się wyjątkowo dobrze.
Składniki na małą patelnię, średnica 15 cm:
2 małe jajka, zerówki
1 malutka dymka, w kosteczkę
1/4 awokado, w paski
4 cienkie szparagi, obrane i skośnie pokrojone
1 łyżeczka posiekanego kopru
pół kromki chleba żytniego, bez skórki, własny wypiek
odrobina masła
Rozgrzać górną grzałkę piekarnika. Kromkę cienko posmarować masłem, z obu stron. Rozgrzać, średnio, patelnię i poddusić na reszcie masła dymkę. Dodać pokrojony w kostkę chleb i szparagi. Jajka rozbić z koprem. Wlać na patelnię, na wierzchu równomiernie rozłożyć kawałki awokado. Minutę smażyć i przenieść patelnię pod grzałkę grilla (najwyższa szyna). Piec, aż się zezłoci.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

dziękuję za odwiedziny :)