czwartek, 12 listopada 2015

Śniadaniowe orzo z beszamelem. BLW

To może być pomysł na zagospodarowanie makaronu z dnia poprzedniego, ale równie dobrze może to być danie przygotowane z rozmysłem. Dorzuciłam zdrowe nasionka i pierwszy raz zrobiłam beszamel na żytniej mące. Jeśli powiem, że Kacper poradził dwóm kokilkom, to będzie wystarczająca zachęta?
Składniki na 7 kokilek:
2 szklanki ugotowanego makaronu orzo (2 minuty)
2 łyżki nasion chia
2 łyżki suchej komosy ryżowej
4 suszone pomidory
4 łyzki posiekanego jarmużu
4 plastry szynki parmeńskiej
1 ząbek czosnku
beszamel:
1 czubata łyżka masła
1 czubata łyżka mąki żytniej
około 400 ml mleka
70 g startego cheddara
szczypta gałki muszkatołowej
Pokroić szynkę, pomidory i jarmuż w kostkę. Przesmażyć chwilę na patelni, pod koniec dodać przeciśnięty czosnek. Wymieszać z makaronem, chia i komosą.
W rondlu rozpuścić masło, dodać make i stopniowo wlewać zimne mleko, cały czas mieszając kuchenną rózgą. Doprawić gałką i dodać starty cheddar. Połączyć beszamel z masą makaronową. Każdą kokilkę posmarować masłem i wypełnić po brzegi orzo. Piec w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku przez 15 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

dziękuję za odwiedziny :)