środa, 6 sierpnia 2014

Kurczak duszony w śliwkach z cytrynowymi kulkami z ryżu basmati i marchwiowym tagliatelle.

Składniki na 4 porcje:
8 kawałków kurczaka, najlepiej podudzia
1 cytryna, bez skórki
kawałek świeżego imbiru
2 ząbki czosnku
10 śliwek węgierek, bez pestek, w ćwiartki
2 łyżki sułtanek
natka pietruszki
szczypiorek
4 czubate łyżki jogurtu
1 cebula
3 dymki
skórka z połowy cytryny
2 szklanki ryżu basmati
3 marchewki
kardamon
cynamon
imbir
kumin
sól
pieprz
2 łyżki brązowego cukru
oliwa do smażenia
białe wino do podlewania
Kurczaka umyć i osuszyć. Zrobić mieszankę przypraw z kardamonu, cynamonu, kuminu, imbiru, pieprzu i soli. Natrzeć nią kurczaka i odstawić na pół godziny.
Na dużej patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy i obsmażyć kurczaka na złoty kolor. Podlewać białym winem, jeśli będzie przywierał do dna. Zdjąć z patelni, zabezpieczyć przed ostudzeniem. Na tej samej patelni usmażyć cytrynę, obraną ze skórki i pokrojoną w kostkę, śliwki i rodzynki, około 5 minut. Dodać jogurt, cukier, kurczaka i dusić 10 minut. Przełożyć do żeliwnego garnka i piec w 180 stopniach 2 godziny.
W tym czasie przygotować ryż. Opłukać pod zimną wodą. Zalać 2 szklankami osolonej wody i gotować 5 minut. Wyłączyć ogień, przykryć i odstawić na około pół godziny. Po tym czasie dodać skórkę z połowy cytryny i rozpulchnić widelcem. Delikatnie przestudzić. Lepić kulki wielkości włoskiego orzecha i odkładać na talerzyk. Na tej samej patelni, na której był kurczak, podsmażyć świeży imbir, cebulę, dymkę i czosnek. Po kilku minutach dodać marchewki ścięte obieraczką do warzyw. Smażyć razem około 5 minut. Wyjąć garnek z kurczakiem z piekarnika. Wlać kilka łyżek sosu z pieczenia na patelnię i dołożyć ryżowe kulki. Kiedy będą już gorące przełożyć na talerz razem z marchewką, kurczakiem, polać sosem i posypać szczypiorem.

1 komentarz:

dziękuję za odwiedziny :)