środa, 27 sierpnia 2014

Maccheroni z cukinią, kaparami, sardynkami i koprem.

Składniki dla 3 osób:
300 g makaronu maccheroni
1 puszka sardynek w oleju
100 ml śmietany kremówki
czubata łyżka mascarpone
pół pęczka kopru, posiekanego
4 filety anchois
1 średnia cukinia
4 łyżeczki kaparów
2 szalotki, w kostkę
2 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy do smażenia
50 ml białego wina
sól i pieprz
100 ml wody z gotowania makaronu
Na oliwie usmażyć cebulę i czosnek. Kiedy będą szkliste dodać kapary i anchois. Cukinię przekroić wzdłuż, na cztery części i pokroić w plasterki. Wrzucić na patelnię i zwiększyć ogień. Podlać winem i smażyć około 5 minut (cukinia powinna pozostać chrupka). Ugotować makaron, 2 minuty krócej, niż zaleca producent. Do warzyw na patelni dodać sardynki, osączone z oleju, obrane z kręgosłupów i skóry, mascarpone i śmietanę. Delikatnie wymieszać. Bezpośrednio z garnka przełożyć makaron i dolać wodę z gotowania. Zwiększyć ogień i gotować jeszcze 2 minuty. Wymieszać z koprem i podawać w głębokich talerzach. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

dziękuję za odwiedziny :)