niedziela, 7 grudnia 2014

Pancakes z maślanki i renety

Poczęstowałam dwoma Małych sąsiadów. Ponoć początkowo nie było entuzjazmu, ale po pierwszym kęsie zaczęła się wojna :)
Składniki na 10 placuszków:
4 czubate łyżki mąki pszennej
szklanka maślanki
2 małe jajka
1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
1 łyżka cukru trzcinowego
2 jabłka, reneta, starte na grubych oczkach
1/3 szklanki oleju z pestek winogron
pół łyżeczki proszku do pieczenia
łyżeczka klarowanego masła do smażenia
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, bez jabłek, dolewając stopniowo maślankę. Ciasto powinno mieć konsystencję bardzo gęstej śmietany, dlatego płyn dolewać partiami. Dodać jabłka i odstawić na 10 minut. Rozgrzać pół łyżeczki masła klarowanego i smażyć złote placki, około 3 minuty z każdej strony. Jeden placuszek to dwie łyżki ciasta. Podać z cukrem pudrem wymieszanym ze szczyptą cynamonu.

1 komentarz:

dziękuję za odwiedziny :)