wtorek, 2 grudnia 2014

Rozgrzewająca zupa z cukinii i soczewicy

Składniki na 6 miseczek:
1 cukinia
3/4 szklanki czerwonej soczewicy
1 cebula, w kostkę
2 ząbki czosnku, w kosteczkę
skórka z całej cytryny, w kosteczkę
spory kawałek świeżego imbiru, w kosteczkę
sok z połówki limonki
po pół łyżeczki cynamonu, kardamonu, kuminu
1 puszka pomidorów w puszce
1 litr bulionu warzywnego ( por, marchew, pietruszka, seler, imbir, ostra papryczka)
2 łyżki oliwy
Rozgrzać oliwę w garnku z grubym dnem. Podsmażyć imbir, skórkę cytrynową, czosnek i cebulę. Cukinię przekroić wzdłuż, na cztery części i pociąć na talarki. Dodać do garnka i dusić kilka minut. Dorzucić soczewicę, przyprawy, zalać bulionem i gotować około 15 minut. Dodać zmiksowane pomidory, sok z limonki i zagotować. Doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem. Posypać natką pietruszki lub kolendry.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

dziękuję za odwiedziny :)