wtorek, 2 grudnia 2014

Spaghetti z cukinii z tuńczykiem i kaparami w śmietanowym sosie

Składniki na 3 porcje:
2 średnie cukinie
3 łyżeczki odsączonych kaparów
2 małe cebule, w kostkę
2 duże ząbki czosnku, w plasterki
1 puszka tuńczyka w kawałkach, w sosie własnym
4 filety anchois
2 łyżki oliwy, do smażenia
sól i świeżo mielony pieprz
100 ml śmietany 30%
pół pęczka natki pietruszki
garść startego grana padano
garstka pełnoziarnistego makaronu spaghetti (opcjonalnie)
Na dużej patelni rozgrzać oliwę. Zeszklić cebulę, dodać czosnek, posiekane fileciki anchois, kapary i dusić razem przez kilka minut. Po tym czasie dodać cukinię pokrojoną w cienkie paski przypominające makaron spaghetti (mam taka specjalną obieraczkę). Kiedy zmięknie dodać tuńczyka i wlać śmietanę. Dusić 5 minut, doprawić solą i świeżo mielonym pieprzem. Przed podaniem wymieszać z natką i startym serem. Jeśli połączymy cukiniowy makaron z makaronem pełnoziarnistym, trzeba zachować odrobinę wody z gotowania i dolać w miarę potrzeby.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

dziękuję za odwiedziny :)