piątek, 29 maja 2015

Zupa z młodych warzyw na wywarze z wędzonych kości kurczaka. Fotonauka. BLW

W diecie niemowlaka zupa stanowi ważny element, ale trudno ją implementować w zgodzie z metodą BLW. Najłatwiej byłoby ją zmiksować i podać łyżeczką, ale zabawniej jest dać łyżeczkę dziecku i poczekać na rozwój wydarzeń. U nas wyglądało to mniej więcej tak :)
Wywar:
kości z 2 udek wędzonego kurczaka (wędzimy sami)
1 duża cebula, w piórka
1 łyżka oliwy
W dużym garnku rozgrzać oliwę, zeszklić cebulę i dodać kości. Dusić jeszcze chwilę, wlać pół litra wody i gotować 30 minut. Po tym czasie odcedzić. Do czystego wywaru wrzucić:
ćwiartkę poszatkowanej, młodej kapusty
ćwiartkę kalafiora, oddzielone różyczki
4 ziemniaki, w kostkę
1 biały por, w paseczki
duużo kopru, kiedy zupa będzie już gotowa
śmietana 18%
Gotować, aż ziemniaki będą miękkie. Odlać pół kubka zupy, dodać 2 łyżki śmietany (ja używam z Piątnicy) i dokładnie wymieszać. Wlać zahartowaną śmietanę do zupy, doprawić dużą ilością świeżego kopru i świeżo mielonym pieprzem. 

2 komentarze:

  1. Cudownie:-) Też karmiliśmy synka zgodnie z BLW. Uważam, że to najfajnieszy sposób rozszerzania diety dziecka!

    OdpowiedzUsuń
  2. ten wpis (zdjęcia) rozbroiły mnie całkowicie, w ten upalny dzień było to podwójne rozbrojenie. Cudowny ten chłopiec!!

    OdpowiedzUsuń

dziękuję za odwiedziny :)