niedziela, 31 maja 2015

Fussili z cukinią, tuńczykiem i kaparami. BLW

Mam nadzieję, że większość z Was spełnia swój wiosenny obowiązek i zajada się szparagami. Ale przecież nie samymi człowiek żyje i mimo, że to dobro absolutne nie należy gardzić innymi warzywami. Cukinię możemy jeść cały rok, ale taka młoda, ze skórką, jest też grzechu warta. Sezon otworzyła w makaronie. Jej smak oczarował debiutującego, na scenie kulinarnej, Kacpra, zdjęcia wskazują, że jest na bardzo zaawansowanym poziomie jedzenia, makaronów zwłaszcza.

Składniki na 3 dorosłe porcje i jedną mniejszą, ale tylko troszkę:
3/4 opakowania makaronu fusilli
2 małe cukinie, w półplasterki
1 puszka tuńczyka w kawałkach, w oleju
1 łyżka posiekanych kaparów
4 filety anchois, posiekane
3 szalotki, w kostkę
1 duży ząbek czosnku, w plastry
2 czubate łyżki mascarpone
50 ml śmietany kremówki
1 szklanka wody z gotowania makaronu
wiórki parmezanu, do posypania
świeży pieprz, do posypania
Na łyżce oleju z tuńczyka zeszklić szalotkę i czosnek. Dodać kapary, fileciki i cukinię. W tym czasie gotować makaron. Kiedy cukinia zwiotczeje, dodać mascarpone i śmietanę. Wymieszać, dodać makaron (bezpośrednio z garnka, z połową wody) i tuńczyka. Dolać wody, jeśli sos będzie zbyt gęsty. Ostatnią dodać natkę pietruszki, a serem posypać talerze.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

dziękuję za odwiedziny :)