piątek, 26 września 2014

Śniadaniowe quiche z pełnoziarnistego pieczywa tostowego

"Ale Ty go musisz kochać" stwierdza mąż. Nie zaprzeczam i nie potwierdzam. Wykładam śniadaniowe kisze na talerz, posypuję obficie pietruszką, startym manchego i uderzam w dzwon. Wstał. Słyszę wielkie kroki. Niedbałe "dzień dobry", szurnięcie krzesłem i pierwszy kęs. Kątem oka wypatruję reakcji. "Ja też Cię kocham", słyszę po chwili...  
Składniki na 6 sztuk:
6 kromek pełnoziarnistego pieczywa tostowego
2 duże jajka
1 czubata łyżka śmietany 18% z Piątnicy
6 plastrów salami/bekonu/chorizo, w kostkę
2 łyżki startego sera manchego/cheddara/kolumba
2 łyżki natki pietruszki
szczypta soli
masło do wysmarowania foremek
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Z kromek wyciąć kółka puszką pomidorów. Rozwałkować i wyłożyć foremki do mufinek, dobrze wysmarowane masłem. Zapiec 8 minut. W tym czasie wymieszać jajka ze śmietaną, szczyptą soli i natką pietruszki (część zostawić do dekoracji). Do zapieczonych spodów rozłożyć salami i starty ser (łyżeczkę zostawić do dekoracji), wlać po 4 łyżki masy i zapiekać 17 minut. Podać gorące z kubkiem owocowej herbaty. N mojej fejsbukowej stronie znajdziecie więcej inspiracji na śniadania przed szkołą i do szkoły. Zapraszam do polubienia.
Inspiracja przyszła stąd

1 komentarz:

dziękuję za odwiedziny :)